Source: https://www.linkedin.com/pulse/sap-fiori…erkezi-mehmet-canca/
Capture Date: 11.03.2018 19:40:50
Kullanıcı Deneyimi (User Experience) ve Dijital Dönüşüm (Digital Transformation) kavramlarının ortaya çıkmasıyla birlikte, kullanıcıların kendi görevlerini takip ettiği uygulamalardan ilgili kişileri ihtiyaç anında bilgilendiren teknolojilere geçiş sürecindeyiz.
SAP, uygulamalara erişmek için Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (Graphical User Interface) yerine SAP Fiori ürününü geliştirmiş ve müşterilerinin kullanımına sunmuştur. İlerleyen dönemlerde anlık bildirimler (Push Notifications) başlığı altında inceleyeceğimiz bir eklenti ile kullanıcıyı ihtiyaç anında bilgilendirme işlevini sağlamıştır. Bu yazımızda, sistemde anlık bildirim özelliğinin nasıl kullanılabileceğini ve aktifleştirilmesi için gerekli ön adımları inceleyeceğiz. S/4HANA 1610 kullanmayı düşünen müşteriler için en büyük veri kaynağı SAP Business Workflow yapısı olacaktır. Kurgulanmış iş akışı onay adımlarının Fiori Launchpad’e yönlendirilmesi ve anlık bildirimler olarak görüntülenmesi öncelikli taleplerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bildirim Merkezi için Terimler:
- Notification Center: Fiori Launchpad üzerinde bildirimlerim görüntülendiği alandır.
- Notification Hub: Bunu Gateway sunucunuz olarak düşünebilirsiniz. Farklı kaynaklardan gelen bildirimlerin toplandığı birimdir. Eğer embedded senaryo kullanıyorsanız bu S/4HANA ile Gateway sunucunuzun aynı olduğu anlamına gelir.
- Notification Provider: Bildirim üreten kaynaktır. Örnek vermek gerekirse; S/4HANA’nın kurulu olduğu sunucu (iş akışı onay adımlarının üretildiği yer) veya herhangi bir etkileşim kaynağı olarak düşünülebilir.
Bildirim Merkezi için Sistem Gereksinimleri:
- Fiori 2.0 versiyonu gerekmektedir. Bu, teknik olarak Fiori Frontend Server 3.0 sahibi olmak demektir ki; S/4HANA 1610 olmadan ilgili bileşen kullanılamamaktadır. Uygun sistem mimarileri için bağlantı incelenebilir. Ayrıca, Fiori 2.0 S/4HANA Cloud 1608 itibariyle kullanılabilmektedir.
- Gateway sunucusunu lokal bir kurulum olarak kullanıyorsak; SAP NetWeaver 7.51 versiyonu gerekiyor.
Bildirim Merkezinin Aktivasyonu
Bu bölümde yapılacak işlemler Gateway sunucusu üzerinde yapılmalıdır. Aktivasyon için 2 temel adım bulunmaktadır.
- Bildirim oData servisinin aktivasyonu
- Web Socket kanalının ayarlanması
Bildirim kanallarıyla ilgili SAP Help dokümantasyonuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Uyarlamaların yapılması için gerekli bütün adımlara SPRO > SAP NetWeaver > Notification Channel Hub üzerinden ulaşılabilir.
Bildirim oData Servisinin Aktifleştirilmesi
oData servis aktivasyonu için /IWFND/V4_ADMIN işlem kodu kullanılabilir. Normal oData versiyon 2 servislerini aktifleştirirken kullandığımız işlem kodu olan /IWFND/MAINT_SERVICE bu servis için kullanılamıyor; çünkü bildirim servisi oData versiyon 4 altyapısına sahiptir.
İşlem koduna giriş yaptıktan sonra /IWNGW/NOTIFICATION isimli servis grubunu aktifleştirmemiz gerekiyor. İşlemler gerçekleştirildikten sonra ekran görüntümüz aşağıdaki gibi olmalıdır. Aktivasyon sırasında System Alias bilgisi olarak LOCAL seçilmesine dikkat edilmelidir.
ABAP Push Channel Aktivasyonu
Bildirimlerin Fiori Launchpad üzerine iletilmesi için bir ABAP Push Channel kullanılmaktadır. Bunlar Web Service, RFC gibi teknolojiler olabilir.
Web üzerinden yapılacak bildirimler için kullanılacak servisin aktivasyonu gerekmektedir.
SICF işlem kodu kullanılarak notification_push_apc servisinin aktifleştirilmesi gerekmektedir (/default_host/sap/bc/apc/iwngw/notification_push_apc).
Ayrıca, SPRO içerisinde yer alan Activate and Maintain Push Channels adımında aşağıdaki girişi yapmamız gerekiyor:
Yapılacak konfigürasyon değişikliklerinden sonra Gateway sisteminde aşağıdaki işlem kodları çalıştırılarak Notification Hub cachelerinin temizlenmesi gerekmektedir. Bu işlemi SPRO içerisinde yer alan Clean Up MetaData and Data Cache adımından veya /IWNGW/H_CLEAR_CACHE işlem kodunu kullanarak gerçekleştirebiliriz. Bu işlem sistem tarafından da belirli aralıklarla otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. SJOBREPO işlem kodundan /IWFND/NOTIFICATION_CLEANUP isimli arka plan işinin aktif olup olmadığı kontrol edilebilir.
Uyarlamalar tamamlandıktan sonra /N/IWNGW/BEP_DEMO işlem kodunu kullanarak bildirim merkezi kontrol edilebilir.
NOT: Yukarıdaki ekran alıntısının sağ üst köşesinde bulunan Bildirim Merkezi ikonu kullanıcılara özel bir rol tanımlaması yapılmadan görüntülenmemektedir. Bu amaçla Gateway sisteminde rol tanımlaması yaparak içerisine /UI2/CONFIG_NOTIFICATIONkataloğunun eklenmesi gerekmektedir.
SAP Workflow Onay Adımlarının Bildirim Merkezine Yönlendirilmesi
Bu bölümde anlatılacak bütün adımlar S/4HANA Core sunucusu üzerinde yapılmalıdır.
SAP Workflow bildirim sağlayıcısının aktifleştirilmesi
Öncelikle, S/4HANA Core sisteminin besleyeceği Notification Hub(Gateway) sistemini System Alias bilgisini kullanarak tanımlamamız gerekiyor. Buradaki temel amaç; Fiori Lauchpad üzerinde bir bildirim işlemdiğinde hangi sistemin çağırılacağına karar verilmesidir. Bu işlemi gerçekleştirmek amacıyla SPRO içerisinden Notification Channel Provider Enablement > Configuration > Connection Settings > Enter the Backend System Alias yolu kullanılır.
Yapmış olduğumuz işlemi özetlemek gerekirse; S/4HANA Core sisteminde oluşan bir bildirimin hangi sisteme gideceği ve işlendiği durumda hangi sistemi çağıracağını belirlemiş olduk.
NOT: Embedded senaryo kullanıyorsak, yani S/4HANA ve Gateway sistemlerimiz aynı sunucu üzerinde çalışıyorsa, burada LOCAL girişi yapılması gerekmektedir.
Girişi yapıp raporu yürüttüğümüzde sistem tarafından aşağıdaki mesaj görüntülenir:
Bildirim Sağlayıcısının Aktivasyonu
SWF_PUSH_NOTIF1 işlem kodunu kullanarak SAP Business Workflow sisteminin bir bildirim sağlayıcısı olarak aktif olup olmadığını görüntüleyebilirsiniz. Aşağıdaki şekilde olduğu gibi statü yeşil olarak görüntülenmelidir. Bu adımda iş akışı ve onay adımının bildirim olarak gönderileceğine de karar veriyoruz.
Aktivasyon işlemini tamamladıktan sonra bildirim sağlayıcı için aşağıdaki uyarlama girişini yapmamız gerekiyor. SPRO içerisinde yer alan Register Notification Providers uyarlaması kontrol edilmelidir:
İlk satırda görünen giriş mevcut değil ise; aşağıdaki bilgileri ve yukarıdaki ekran görüntüsü üzerinde kırmızı ile işaretlenmiş fonksiyon tuşlarını kullanarak eklememiz gerekiyor.
Tanımlama sırasında herhangi bir açıklama metni girebilirsiniz. Önemli bilgiler aşağıdaki gibidir:
- Notification Provider ID SAP_BUSINESS_WORKFLOW
- Provider Class CL_SWF_PUSH_NOTIF_PROVIDER
Arka plan işinin aktif olup olmadığının kontrol edilmesi
Bütün bildirimler arka planda otomatik olarak tetiklenen işler tarafından Gateway sistemine iletilmektedir. Burada kullanılan teknoloji bgRFC yani Background Remote Function Call olarak ifade edilmektedir. SJOBREPO işlem kodunu kullanarak SAP_WORKFLOW_PUSH_NOTIFICATION iş tanımının aktif olup olmadığı kontrol edilmedir.
İş Akış Bildirimlerinin Test Edilmesi
Kolay bir yöntem olarak Sistem Doğruluma iş akışı kullanılabilir. WS30100051 numaralı iş akışının 4 numaralı adımını kullanarak bildirim gönderimi test edilebilir. İş akışı WS30100051, sistemde iş akışı uyarlamalarının eksiksiz bir şekilde yapılıp yapılmadığını kontrol etmektedir. SWU3 işlem kodunda yer alan System Verification tuşu kullanılarak kolayca test edilebilir.
Yetkilendirme
S/4HANA sisteminde bildirimleri Gateway sistemine gönderen kullanıcıda (Arka planda otomatik olarak tetiklenen işi yürüten kullanıcı) ve Fiori kullanıcılarına tanımlanması gereken bazı yetkiler bulunmaktadır. Kullanıcılarla ilgili yetkilendirme dokümantasyonuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar
https://blogs.sap.com/2017/02/13/leading-s4hana-ux-notification-center-part-1-activation/
https://blogs.sap.com/2017/02/08/leading-s4hana-ux-fiori-my-inbox-part-1-activation/
https://blogs.sap.com/2017/02/08/leading-s4hana-ux-fiori-my-inbox-part-2-task-specific-options/
https://wiki.scn.sap.com/wiki/display/Fiori/SAP+Fiori+for+S4HANA